RSS

Sunday, May 5, 2013

Surat Terbuka Untuk Rakyat Malaysia


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

1. Sempena hari mengundi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 tahun ini (5 Mei 2013), saya ingin menterjemah satu bingkisan surat peribadi yang ditulis Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli kepada seluruh rakyat Malaysia yang bertajuk 'An Open Letter to Malaysians' yang boleh dibaca di sini.

2. Selain terjemahan untuk pembacaan umum, saya tulis juga satu komentari ringkas serta satu bentuk refleksi untuk diri sendiri sepanjang mengenali beliau.

3. Namun, ruang yang terhad ini tak mungkin boleh menceritakan segala-galanya. Malah, saya mohon maaf awal-awal jika mesej yang dimaksudkan beliau tak berjaya disampaikan dengan baik oleh saya. Selamat membaca.


3 Mei 2013
Wahai sekalian rakyat Malaysia,

Saya dilahirkan di dalam sebuah rumah papan yang kecil dikelilingi pokok-pokok getah pada kira-kira 36 tahun yang lepas. Antara yang saya masih ingat ialah perigi air kerana pada masa itu rumah kami belum ada bekalan air paip, sehinggalah lama selepas itu.

Seperti ramai budak-budak kampung yang lain, saya dibesarkan dalam keadaan yang serba kekurangan. Persekitaranlah yang membentuk pemikiran (pandangan alam) saya.

Beberapa orang sepupu yang lebih tua daripada saya menjadi guru, maka saya pula mahu pergi lebih jauh daripada mereka. Jadi, sejak kecil saya telah berazam untuk menjadi seorang pensharah di universiti (yang pada saya merupakan satu kerjaya yang paling menarik ketika itu, ketika berusia 8 tahun).

Walaupun hidup ketika itu susah dan kami sedar bahawa tidak banyak yang kami ada untuk bergerak, saya membesar dengan rasa penuh bangga. Kedua ibu bapa saya mengajar kami untuk tak bersikap apologetik dalam apa jua perkara. Sejak usia muda lagi, saya telah belajar bahawa musuh kita (yang tak akan kekal) ialah sikap terlalu kasihankan diri sendiri (lembik).

Jadi, saya telah membesar dalam persekitaran keluarga yang penuh dengan semangat dan sikap positif. Dari itu, mencari kehidupan yang lebih baik dan mulia telah menjadi satu matlamat yang saya kejar dan usahakan dengan bersungguh-sungguh sejak muda lagi.

Lagipun, bukankah kita semua menjadi tuan (penentu) kepada nasib dan kejayaan kita?

Dengan kepercayaan sebeginilah saya cukup yakin bahawa, jika Malaysia ingin maju, maka kita semua mesti merawat luka-luka hasil tangan diri sendiri yang terdiri daripada kurang keyakinan, sikap mudah merasa cukup dan juga kegagalan dalam bab pengurusan.

Setelah 4 dekad berlalu dengan polisi-polisi teruk yang hanya memberi laba kepada golongan elit dan kroni yang bersekongkol sesama mereka dalam kalangan masyarakat, kesan buruknya yang melebar luas terhadap kekuatan moral dan keyakinan diri masyarakat kini kelihatan jelas sama sekali.

Apa yang benar-benar diperlukan untuk menjadikan negara kita hebat, yakni keyakinan yang kuat dalam diri kita, kini semakin menghilang, hari demi hari.

Golongan elit UMNO (seperti yang memang kita sangkakan) terus menerus menakut-nakutkan dan mengasak-asak kelompok yang kononnya mereka lindungi, iaitulah orang-orang Melayu.

Saban hari, orang Melayu disuap dengan pelbagai tipu daya yang diadun dengan baik supaya mereka percaya bahawa mereka tak akan boleh hidup tanpa perlindungan dan 'tongkat' daripada pihak kerajaan.

Kelompok orang Melayu yang bermutu telah diganti secara sistematik dengan yang kurang berwibawa dalam setiap aspek apabila pihak kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh UMNO telah mengabaikan (kaedah) meritokrasi (mencari yang terbaik) dan menggantikannya dengan kaedah lain (mencari yang biasa-biasa saja) (baik, ini memang tak tahu nak terjemah macam mana hehe)- yakni persaingan bukan lagi berlaku atas dasar kemahiran, kelayakan dan kewibawaan tetapi bergantung kepada menteri-menteri dari Parti BN dan UMNO mana yang kamu kenali.

Natijah yang tak diingini daripada sikap pentingkan diri dan pandangan sempit sebegini pastinya sangat merugikan dalam usaha kita membina negara bangsa. Budaya tidak sihat yang diamalkan pihak kerajaan BN pimpinan UMNO ini akhirnya membuka ruang kepada kegagalan dalam pengendalian kekayaan negara tanpa berkesudahan.

Buat sekian lama, saya percaya bahawa dengan mengubah kepada polisi yang berasaskan keperluan berbanding polisi berasaskan perkauman bukan sahaja satu perkara yang wajar dilaksanakan untuk memastikan keadilan kepada semua, tetapi lebih penting lagi adalah bahawa polisi sebegini diperlukan untuk mengembalikan keyakinan dan kekuatan dalam diri setiap rakyat Malaysia supaya kita boleh terus bergerak ke hadapan dengan penuh yakin. 

Adalah tak adil sama sekali untuk membebankan generasi muda negara dengan perkara yang lalu.

Mereka mempunyai setiap hak untuk membesar dengan mempercayai bahawa mereka boleh mencapai potensi terbaik dalam diri mereka di Malaysia jika benar mereka jujur, rajin dan pandai. Mereka memerlukan masyarakat yang sedia baik, tanpa perlu adanya kepahitan yang timbul daripada rasa saling tak percaya dan sentimen perkauman. Mereka perlu yakin bahawa mereka mempunyai sebuah kerajaan yang akan menjamin kemakmuran dan kesejahteraan mana-mana kelompok dalam masyarakat, tidak kiralah apa latar belakang dan ciri-ciri kelompok itu. 

Orang-orang muda di negara kita perlu diberi ruang untuk membesar dalam persekitaran yang positif yang mampu merancakkan tahap keyakinan yang tinggi dalam diri kita semua dan kemampuan kita, supaya dengan itu barulah kita boleh meninggalkan igauan masa lepas yang buat sekian lama telah mencantas potensi negara kita Malaysia.

Pastinya banyak lagi yang perlu kita lakukan jika ini yang ingin kita capai. Kita mesti perbaiki sekolah-sekolah kita kerana memperbaikinya bermakna kita memperbaik masyarakat kita. Kita perlu pastikan yang terbaik yang lahir dalam kalangan masyarakat mendapat peluang sebaiknya untuk mencapai puncak kejayaan, tanpa melupakan bantuan dan sokongan kepada yang kurang bernasib baik agar tiada seorang pun yang terabai dan ketinggalan.

Rakyat Malaysia keseluruhannya mesti melihat antara satu sama lain dengan perspektif yang baru. Daripada melihat kepada perbezaan, adalah lebih baik kita raikan persamaan yang selama ini menyatukan kita semua- seperti mana dalam soal makanan (tempatan), kita melihat bahawa perkara ini telah berjaya menyatukan kita dengan jayanya, kalaulah kita sedar akan kemampuan kita merealisasikan hal ini.

Ramai juga dalam kalangan sahabat handai saya sendiri yang menganggap bahawa saya cuma berangan-angan kosong. Kata mereka, tidak jauh beza antara idealisme dan kebodohan. Namun, setiap kali mereka merendah-rendahkan harapan saya untuk Malaysia yang lebih baik untuk semua, saya akan sentiasa teringat pada bait-bait lirik yang cukup cantik daripada sebuah lagu yang sudah agak lama dulu:

“You are still so young to travel so far, Old enough to know who you are, Wise enough to carry the scar, Without any blame..”

"Kamu masih terlalu muda untuk berkelana jauh, sudah lanjut usia untuk tahu siapa dirimu, sudah matang bijaksana untuk membawa luka itu, tanpa rasa bersalah..."

Malaysia masih muda. Tapi sudah terlalu banyak yang dilaluinya dan pengalaman inilah yang mempercepatkan kematangannya. Mungkin ia pernah melakukan kesilapan pada suatu ketika, namun masa depannya sangat cerah dan terang benderang. Ayuhlah kita semua pandang ke hadapan melihat apa yang akan datang dan tinggalkanlah masa lepas tanpa mengungkit kesalahan lampau.

Bila difikirkan balik, saya sangat bersyukur kerana telah berjaya membuang sifat lemah dalam diri saya sejak muda lagi. Saya berjaya lakukannya, kerana saya dianugerahkan sistem sokongan yang baik serta pendidikan yang baik jua.

Masa depan masyarakat kita bergantung kepada kelas-kelas pengajaran dan kepada anak-anak muda negara. Saya berasa gembira kerana walaupun mungkin saya kini mengejar kerjaya professional yang berbeza, keinginan untuk mendidik dan pada ilmu itu tak pernah terpadam. Jauh di dalam diri saya, saya sentiasa menganggap diri saya sendiri sebagai seorang pelajar dan juga seorang guru dan inilah yang membolehkan saya melalui satu perjalanan hidup dengan rasa rendah diri supaya dapat melihat kehidupan ini dari pelbagai perspektif yang berbeza.

Kita mesti pastikan bahawa reformasi (perubahan) dalam bidang pelajaran akan menjadi fokus penting oleh kerajaan yang akan datang agar setiap anak yang lahir layak mendapatkan peluang untuk membuang rasa lemah dan halangan pada dirinya lebih awal dalam hidup supaya mereka akan dapat menghasilkan sesuatu yang hebat kelak.

Sempena hari kita keluar mengundi hari Ahad ini, besarlah harapan saya agar seluruh rakyat Malaysia sama-sama melahirkan rasa bangga dan mengharapkan masa depan yang lebih cerah.  Zaman di mana kita direndah-rendahkan oleh kerajaan seharusnya berhenti di sini. Kitalah yang sepatutnya menentukan takdir dan masa depan negara.

Mungkin saya masih lagi begitu muda, kurang cerdik atau naif untuk mempunyai harapan terhadap hal-hal yang lebih baik untuk Malaysia. Saya bukannya mahu berlagak seolah-olah saya tahu apa yang rakyat Malaysia mahukan, cuma saya mahu menawarkan khidmat usia muda dan tenaga saya, serta kasih dan cinta yang berpanjangan untuk menjadikan Malaysia tempat tinggal yang lebih baik untuk semua orang.

Kerana kita semua bertanggungjawab terhadap generasi muda dan diri kita semua, untuk meletakkan Malaysia di tempat yang paling layak untuknya.

4. Tamat bahagian penterjemahan. Sekali lagi, maaf jika ada mesej yang lari dari maksud asalnya. Saya sudah cuba yang terbaik. Sila buat rujukan juga kepada teks asal dalam Bahasa Inggeris.

5. Komentar saya: Undilah beliau. Saya doakan beliau menjadi Menteri Pelajaran Malaysia yang baru, dengan aspirasi baru. Tak pun, Menteri Kewangan ;-)

6. Kepada beliau, saya mencadangkan hasil-hasil penulisan dan karya serta idea Tan Sri Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas, seorang ulamak terulung nusantara dan dunia, diteliti dan dirujuk sebaiknya dalam hal reformasi pendidikan negara.

7. Sejak berada di MCKK pada tahun 2003, saya mendapat anugerah dan peluang daripada Allah SWT untuk banyak belajar daripada beliau dalam pasukan bahas Bahasa Melayu.

8. Kejayaan terbesar di bawah asuhan beliau adalah pada tahun 2007, apabila kami menjuarai pertandingan debat antara sekolah peringkat kebangsaan yang dianjurkan di UIA Gombak, setelah 4 tahun berturut-turut kecundang di peringkat akhir (2003, 2004, 2005, 2006).

9. Hanya Allah SWT yang mampu membalas jasa-jasa beliau (yang tak terhenti hingga sekarang).

10. Realitinya, saya sambung belajar dalam ACCA (Program Professional Perakaunan) di UiTM Shah Alam sekarang pun adalah banyak bersumberkan inspirasi dan bantuan daripada diri beliau, dalam banyak aspek (Allah tahu bahawa saya bukan keseorangan dalam hal ini- beliau seorang yang pemurah alhamdulillah, tabarokallah).

11. Sesungguhnya saya dan keluarga amat bersyukur dan memanjatkan doa yang berpanjangan moga-moga beliau dan keluarga serta rakan-rakan seperjuangan akan terus berada dalam lindungan Allah SWT.


12. Selamat mengundi semua. Kita sama-sama istikharah dan doakan yang terbaik untuk terutamanya agama kita, Islam tercinta.

13. Maaf sangat-sangat atas sebarang kelemahan. Mohon cadangan dan pembetulan untuk terjemahan (jika ada). Terima kasih atas kunjungan ke blog ini. Saya akhiri dengan satu kata-kata pemanis bicara. Jika kita ingin mencontohi seseorang, jangan sekadar melihat dirinya. Malah lihatlah juga siapa yang dicontohinya.

Wallahuaklam. Wassalamualaikum wbt.

2 comments:

petite girl said...

I would want to vote for him, Am. But, am not sure the others.

Amirul Asyraf said...

GE's finally over hehe

With slight disappointment, may Allah heal my heart, and countless others out there who have strong and enormous hope for new government.

But Allah SWT knows best.

Life goes on as we journey through towards Him.

May every step taken brings us closer to Him.

We shall always unite and love each other, for the sake of Him.

Take care Farah ;-)

Post a Comment

Followers

The Colours of Life

The Colours of Life
Picture taken on Syawal 1, 2009

THE BELOVED FAMILY-Hey, do the maths!

Dad: Mohd Hanaffi bin Hassin
Mom: Noorma bte Mamat

Siblings:

Mohd Ridzwan
Nurul Shuhada
Mohd Amirul Asyraf (blog owner)
Fatihah Sakinah
Nurul Ain Afifah
Ilyana Nazlin
Nur Amira Mawaddah
Mohd Aizat Aiman
Nur Anis
Mohd Amri Afiq